POVAHA JAKO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ASPEKT PŘI VÝBĚRU PSÍHO PARŤÁKA

POVAHA JAKO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ASPEKT PŘI VÝBĚRU PSÍHO PARŤÁKA. JAK NAJÍT „PERFECT MATCH“ S VAŠÍM ŽIVOTNÍM STYLEM?

Vzpomenete si, jak probíhal výběr vašeho pejska? Je to vysněná rasa, nemohli jste odolat smutným očím v útulku, nebo vás okouzlila jeho povaha? Pokud to byl poslední případ, je to ten nejlepší způsob, jak si svého parťáka vybrat. Mnoho lidí zaujme vzhled, ale neuvědomí si, že každá rasa má své specifické povahové rysy. Jak si vybrat plemeno, které zapadne do vašeho životního stylu?

RODINA NA PRVNÍM MÍSTĚ

Jste svobodní, nebo máte velkou rodinu? Máte malé děti, jiná domácí zvířata? Ujasněte si také, do jakého prostoru pejska přivedete. Bydlíte v bytě nebo domě? Vlastníte zahradu? Jaké jsou možnosti procházek ve vašem okolí? To vše byste měli při výběru toho správného psího parťáka  zvážit.

Odpovědi na tyto otázky vám pomohou zúžit výběr. Pokud například bydlíte v bytě a nemáte v okolí parky nebo hezká místa na procházky, pravděpodobně pro vás bude vhodný malý pes, který nevyžaduje tolik pohybu. Pokud máte malé děti, malé křehké rasy, které mohou být v blízkosti dětí nervózní, nebudou to pravé ořechové - poohlédněte se po chlupáči s pověstí milovníka dětí. Přitahují vás obři jako německá doga nebo bernardýn? Jako první vás bude zajímat, jak velký prostor pejskovi můžete nabídnout. 

ZHODNOŤTE SVŮJ ŽIVOTNÍ STYL

Máte dlouhou pracovní dobu nebo často cestujete? Vyrážíte rádi na výlety, nebo se držíte spíše doma? 

Pokud vedete aktivní životní styl, rozhodně se zaměřte na aktivní rasy, které s vámi dokáží udržet krok. Pohyb milují například teriéři a sportovní plemena jako border kolie, australský ovčák, německý ovčák, pudl a podobně. Pokud preferujete trávit svůj volný čas s nohama nahoře, aktivní plemeno by vám z domu udělalo kůlničku na dříví. Proto pro vás bude vhodná klidná rasa, která si ráda lehne na gauč s vámi. Zamyslete se také nad tím, jak dlouho jste denně pryč z domu a jak dlouho bude pejsek o samotě. 

UJASNĚTE SI, PROČ CHCETE PSA

Před pořízením pejska si ujasněte, co od něj očekáváte. Chcete společníka nebo hlídače? Toužíte po tom, aby se vám každý večer schoulil na klíně, nebo vám dělal parťáka při běhání? Buďte k sobě upřímní, jen tak najdete nejvhodnější rasu pro vás a vaši rodinu. 

ZVAŽTE VÁŠ ČAS A ROZPOČET

Adopce psa se místy blíží adopci dítěte, i čtyřnohý parťák bude vyžadovat vaši pozornost a péči. Kromě zajištění správné výživy, pelíšku, hraček a různých doplňků budete muset také zajistit zdravotní péči, která není nejlevnější. Některé rasy potřebují větší péči než jiné. Například dlouhosrstí psi vyžadují pravidelné kartáčování a stříhání. A naneštěstí existují také plemena, která mají nešťastné genetické predispozice ke zdravotním problémům, jejichž řešení může být velice nákladné. 

VĚK PSA

Mnoho lidí dává přednost pořízení štěňat z několika důvodů, v neposlední řadě proto, že jsou roztomilá a je těžké jim odolat. Někdo má za to, že výchova psa od štěněte napomáhá k silnějšímu poutu mezi psem a páníčkem. Péče a výchova štěněte je ale velmi náročná a ne každý se na ni cítí, proto upřednostní adopci staršího psa, který má své destruktivní období při prořezávání zubů a pubertu již za sebou. Pokud si nenesou traumata z předchozího domova (která jdou většinou s trpělivostí překonat), starší psi nemají problém si vytvořit silné pouto se svou novou rodinou. Ba naopak, mnohokrát jsou oddanější než štěňátka.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.