NÁLADA POD PSA ANEB KDYŽ CHLUPÁČI TRPÍ SEZÓNNÍ AFEKTIVNÍ PORUCHOU

Jen co po Novém roce odejde kouzlo Vánoc a my uklidíme poslední vánoční ozdobu, už bychom rádi vítali jaro. Máte to také tak? Čeká nás ale ještě mnoho dlouhých zimních večerů a pochmurné počasí. Pokud jste milovníky mrazivé zimy, omlouváme se za negativní úvod, nejsme to ale jen my lidé, co vyhlíží první sluneční paprsky, i mezi pejsky se najdou ti, kterým zima nedělá dobře. A to hlavně na duši.

Jistě jste někdy slyšeli o sezónní afektivní poruše. A možná jste ji poznali na vlastní kůži. Špatná nálada se vás drží jako klíště, jste unavení, nic se vám nechce a máloco vás nadchne. Mohou sezónní afektivní poruchou trpět i psi?

Psi a deprese

Pojďme si nejdříve ujasnit, zdali psi mohou trpět depresí. Dle odborníka na psí chování Scotta Sheafera skutečně mohou. Samozřejmě to nelze s jistotou říct, je ale pravděpodobné že se chlupáči potýkají s něčím, co by se depresí dalo nazvat. A to potvrzuje i skutečnost, že psi pozitivně reagují na antidepresiva.

A jak je to se sezónní afektivní poruchou? Jejím viníkem je změna ročního období. Někteří lidští jedinci jsou na ni citliví, a tak to může být i u chlupáčů. Bohužel věda ještě není tak daleko, aby nám psi sami řekli, zdali za jejich změnou chování stojí krátké dny a málo sluníčka, vykazují ale podobné příznaky jako lidé. Stejně jako my produkují i psi melatonin, hormon, který reguluje spánkový cyklus. Když se venku setmí, tělo vytváří více melatoninu, což navozuje pocit ospalosti. Vědci se domnívají, že nadprodukce melatoninu, může přispět k sezónní afektivní poruše, a vzhledem k tomu, že psi tento hormon také produkují, může pravděpodobně porucha vzniknout i u nich. 

Jak poznat sezónní afektivní poruchu?

Ať už pejsek prožívá jakoukoli depresi, všimnete si toho náhlou změnou chování. Chlupáč je ke všemu lhostejný, najednou ho nic nerozveselí, nezajímá, je unavený. Tyto příznaky lze ale přisoudit i jiným onemocněním, a tak je nutné při diagnóze nejdříve vyloučit fyzické obtíže a až poté se zaměřit na psychické.

Jak pejskovi pomoci?

Ve chvíli, kdy vyloučíte jakékoli fyzické obtíže, kvůli kterým by pejsek mohl být smutný, zaměřte se na jeho fyzickou i mentální stimulaci. Vymyslete mu program, který zaměstná jeho hlavičku a pomůže mu opět se dostat do pohody. Zaměřte se i na to, jak se cítíte vy. Máte také náladu pod psa? Pokud jste se svým pejskem parťáci na život a na smrt, je docela dost možné, že vaše psychické rozpoložení ovlivňuje i chlupáčovu náladu. Psi jsou také často citliví na změny v denní rutině. Proto pokud jste kvůli zimě a brzké tmě začali vynechávat procházku, na kterou je pes běžné zvyklý, mohla v něm náhlá změna vyvolat úzkost a nepohodu.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.