DENTÁLNÍ ZDRAVÍ PSŮ JAKO KLÍČ K DLOUHÉMU ŽIVOTU

Dlouhá léta bylo dentální zdraví domácích mazlíčků upozaďováno. Pravdou ale zůstává, že zdravý chrup je pro celkové zdraví psů velmi důležitý. Pokud se ještě o dentální zdraví svého mazlíčka nestaráte, přinášíme vám několik jednoduchých tipů, jak to napravit.

Proč věnovat pozornost dentální hygieně psů

Pokud se u psů zaměříte na jejich ústní hygienu, můžete předejít hned několika zdravotním problémům. K těm se nejčastěji řadí onemocnění dásní a zubů. Ve vážnějších případech mohou pejsci bojovat s infekcí dutiny ústní či chronickým zánětem, který může způsobit sekundární onemocnění v jiných částech těla, včetně srdce, ledvin a jater. Zároveň je třeba poznamenat, že správná dentální hygiena pomáhá kontrolovat a eliminovat špatný dech, který může být nepříjemný nejen pro pejska, ale také pro páníčka. Odborníci navíc udávají, že psi s dobrým dentálním zdravím mají vyšší šanci na delší a zdravější život.

Jak zlepšit dentální zdraví psů?

Základním kamenem je pravidelné čištění zubů. K ruce si vezměte speciální psí zubní kartáček a pastu a několikrát do týdne vyčistěte svému psími miláčkovi zuby. Díky tomu váš pes nebude bojovat ze zubním plakem či zubním kamenem. Vhod přijdou také dentální hračky a pamlsky, které jsou speciálně navržené tak, aby masírovaly dásně a během žvýkání odstraňovaly nečistoty ze zubů. Rozhodně je ale důležité vědět, že dentální pamlsky jsou pouze „doplňkem“ k pravidelnému čištění zubů a neměly by tuto aktivitu v žádném případě nahradit. Nepodceňujte ani správnou výživu. Pokud váš pes jí výhradně granule, dopřejte mu krmivo s přírodními ingrediencemi a speciálními dentálními složkami, které podporují zdraví ústní dutiny.

Příznaky, které signalizují problémy s dentálním zdravím

Trpí váš pejsek konstantním zápachem z úst, který přetrvává i po čištění zubů? Pak může jít o indikátor bakteriální infekce, zánětu nebo jiného orálního problému, který byste neměli podceňovat. Dalším příznakem problému může být náhlé odmítání potravy, žvýkání jen na jedné straně úst nebo potíže při polykání. V takovou chvíli je pravděpodobné, že pejsek pociťuje bolest zubů nebo nepohodlí spojené s dentálním problémem. Dalším varovným signálem jsou červené, oteklé nebo krvácející dásně. Pamatujte, že psí dásně by vždy měly být růžové. V neposlední řadě je jasným ukazatelem problému také ztráta zubů. Pokud dojde k jejich uvolnění nebo vypadnutí (kromě období, kdy štěňátkům vypadávají mléčné zuby), je to vážný důvod k obavám.

Pokud váš pejsek už dentální problémy má, vyhledejte veterinární pomoc. Je velmi pravděpodobné, že veterinář psovi odstraní zubní kámen, a tudíž napomůže k celkovému zdraví dutiny ústní. Zároveň vám může doporučit krmivo, které podporuje zdraví úst, nebo vám názorně ukáže, jak pracovat se psím zubním kartáčkem.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.