CO PSI VIDÍ, KDYŽ SLEDUJÍ TELEVIZI?

Sledujete svůj oblíbený televizní seriál, a vtom zjistíte, že váš čtyřnohý miláček visí hercům na rtech a se zaujetím sleduje každou scénu? Nebo naopak váš pejsek štěká pokaždé, když na televizní obrazovce spatří svého psího kolegu, koně nebo krávu? Pojďme zjistit, zda psi skutečně sledují televizi podobným způsobem jako člověk.

Zaostřeno na psí zrak

V první řadě musíme pochopit, jak funguje psí zrak. Pravdou zůstává, že psí vidění není tak ostré jako vidění lidské, a tak se často stává, že psi preferují sezení blízko televizní obrazovky. Zároveň mají odlišné vnímání barev, konkrétně vidí pouze modrou, zelenou a žlutou. Jakmile v reklamě běží pes po zelené trávě a chytá žlutý míček, pro psího diváka jde o velmi atraktivní spot. Naopak je pravděpodobné, že si nevšimne reklamy, ve které psí herec sedí na červeném koberci a hraje si s červeným míčkem. Ve vnímání barev psi sice pokulhávají, ale vše jim „vynahrazuje“ brilantní noční vidění, a také vysoká citlivost na pohyb. V každém případě platí, že každý psí divák je jiný. Zatímco jednoho na televizní obrazovce zaujme pohyb, druhého baví zvláštní zvuky, které z pořadu vychází.

Jak psi chápou televizi?

Jenom stěží dokážeme říct, co si pes při sledování televize skutečně myslí. V každém případě platí, že psi na obrazovce rozpoznávají zvířata a také reagují na psí štěkot. Vzhledem k tomu, že psi se primárně spoléhají na svůj čich, je velmi pravděpodobné, že nevnímají televizi jako „skutečný“ obraz. Zároveň se ale může stát, že se pes jde přesvědčit, že z televize „nevylézá“ jeho psí konkurent. Jak se říká – důvěřuj, ale prověřuj.

Proč se někteří psi na televizi nedívají?

Možná máte doma dva psy a všimli jste si, že zatímco Alík s nadšením televizi sleduje, s Punťou nehne ani reklama se psím spřežením. Pravdou je, že různá plemena (a samozřejmě i jednotliví psi) mají různou schopnost vidění. Takže někteří psi mohou vidět, co se v televizi odehrává, lépe než jiní. Někteří psi také plně spoléhají na svůj čich, a tudíž je obraz nevyvede z míry.

Zapnutá televize pro psa: ano, nebo ne?

Všimli jste si, že žijete s milovníkem televize? Pak možná přemýšlíte, že při odchodu z domu pejskovi zapnete televizi, a tudíž mu zajistíte program na celé odpoledne. Obecně ale platí, že psi dávají přednost „sledování“ televize ve vaší společnosti. Jakmile jsou sami, mnohem raději se schoulí do klubíčka a uchýlí se ke sladkému spánku. Samozřejmě ale nic nebrání tomu, abyste televizi nechali zapnutou. Pouhé slyšení zvuků může být dostatečně stimulující, aby čas, než se vrátíte domů, pejskovi uběhl rychleji.


Zanechte komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.